Monday, June 30, 2008

Nyári szünet elejei BALINOK a Balcsiból!




A balinokat egy kivétellel a pénteken vásárolt műléggyel fogtam - köszönet az R21 üzletnek! - Az egy kivétel is úgy esett, hogy a légy-balinólom szerelékkel felruházott előkém egy dobásra mindkét horgára jött két másfél kilós hal (lásd a képen, ahol két hal szerepel együtt). Mikor vettük be a csónakba a halat, mondom is apunak, hogy - Te, apu, ezen van még egy!. A legnagyobb balint viszont ma reggel fogtam a balatonőszödi Minisztertanács üdülőjének partja mellett. Jó messziről már láttuk a "fürdést", amit kb. 4 balin művelt, mindössze kb. 2 nm-nyi területen. Odaeveztünk tehát, és én kiszálltam a csónakból (partközelben voltunk, így csak derékig ért a víz). Talán a harmadik dobásra meg is akasztottam az első, kb. 2 kg-os, 47 cm-es halat. Volt még egy kb. ekkora, de e két fogás közt jött életem eddigi legnagyobb balatoni balinja. Miután eldobtam a műlégy-ólom szereléket, és kezdtem vontatni, egy nagyon erős ütést éreztem a zsinór másik végéről, ami egyébként normális reakció egy balintól. Viszont a fékem feltűnően erősen kezdett szólni, és a halam is oldalra + lefelé húzott. 10 percnyi fárasztás után tudtam csak kipilleszteni ezt a nagyszerű halat, addig úgy ment, mint egy torpedó. Otthon megmértük, 60 cm és 3,5 kg-t nyomott! (a képen mögéje szegődtem én is ;-) )

Zitu szülinapi partyja Balatonszemesen









Zitának, unokatestvéremnek, most volt a 27. születésnapja, így party-t rendezett a rokonságnak Balatonszemesen, a szomszéd településen. Grilleztünk, dumáltunk, Johanna meg egy kismacskát kergetett, illetve szórta "kakaóval" (anyafölddel) + táncolt, vitette magát talicskán, és hasonlók!

Sunday, June 22, 2008

"The A.R.M.Y." - 12.d (2004-2008)



Erőteljesen gondolkoznom kell, mivel is kezdjem a postot. Talán ott volna jó, hogy 2004-ben, mikor még Pécsen laktunk, áprilisban eljöttem egy próbatanításra Dunaújvárosba a RUDAS-ba, lévén, hogy akkor már tudtuk,hogy ide költözünk a nyáron: tehát kell állás. Az állást megkaptam, mivel én voltam az egyedüli férfi jelentkező, és ez előnynek számított. :-D Szeptemberben megkaptam a 9.d osztályt, és megírattuk velük az első szintfelmérő dolgozatot. Döbbenetes eredmény született: gyakorlatilag a 9.-es tankönyvet, amit kaptak, dobhattuk is volna a kukába,mivel annál a tananyagnál jóval többet tudtak. Úgyhogy az én csoportommal lecseréltettem a könyvet, és mindjárt a 10.-es anyaggal kezdtünk. Akik a szintfelmérő alapján tudásban az alján voltak, azok pár évig küszködtek, és még 11.-ben is elég rossz volt a csoportátlag: sok hármassal és kettessel. De valahogy éreztem, hogy a sok "gyúrás" meghozza a hasznát egyszer.
Már egészen az elején lehetett angolul beszélni az órán,és rengeteg olyan kulturális dologra, tudásra is volt idő így, ami a tananyag mellé egy kisebb tudású csoportnál nem. Időközben a gyengébbek közül is többen felfejlődtek: volt, aki kettes igyekezet + tudásból 12.-re a sok gyakorlással, meg érdeklődéssel megcsinált egy négyes év végét, és egy ötös érettségit. Sok potenciál volt a csoportomban,és nagyrészt éltek vele. Érdekes az érettségi szint, amit meghatároznak odafönt: akit évente kétszer buktatni akartam, még az is megcsinálta hármasra.

A mérleg tehát: 4,5-ös érettségi csoportátlag, amiben az előrehozott érettségisek is benne vannak. Ebben benne van hat középfokú nyelvvizsga és egy felsőfok. Egyébként a csoportot leginkább a nagyon jó szóbeli készségek jellemezték: biztos vagyok benne, bárhová vetődnek külföldön, sehol sem lesz problémájuk a nyelvvel.

Postot azért készítettem róluk, mert sosem volt még olyan csoportom, akikben emberileg is ennyi spiritusz lenne, élet, összetartás, humor (a legtöbb aranyköpés tőlük származott), tanár felé kimutatott tisztelet, érettség, és nem mellesleg tárgyi tudás. Tudom,hogy kivételes bandával volt dolgom, ezért köszönöm nekik, hogy taníthattam őket, hiányozni fognak. Minden jót kívánok az életben, és remélem, találkozunk még! (a kép a suliban tartott szerenád alkalmával készült április végén)

Sunday, June 15, 2008

Chick Corea EleKtric Band: Charged Particles - szóló az FGM100-al!

Mióta megvan az Ibanez FGM-100-as (FGM = Frank Gambale Model) gitárom, kissé újabb dimenziók felé kezdtem el mozgolódni zenei téren. Azt szokták mondani, hogy a szignatúra modellek általában valamivel "többek", mint az átlag gitár. Amikor kézbe veszem, és játszok rajta, valahogy követeli, hogy figyelemmel kísérjem a "mester" munkáját, milyen irányba is kell haladni.
Íme hát egy video, ami az utóbbi időben nagyon megfogott és amelyen gitárom "tesója" produkál annak a kezében, akiére gyártották:

Sunday, June 08, 2008

OSZTÁLYKIRÁNDULÁS PÉCSETT!










A nagy tanév végi hajtás befejezéseképp a 11.d vonatra szállt, és elindult Pécsre két napra. Persze, engem is vittek... ha már ofő vagyok ugye. Az utóbbi időben nagyon sok meló volt, javítások, fordítások stb., úgyhogy picit jól jött valami kiruccanás. Jó lenne még egyszer kirándulni, de ugye jövőre érettségi - majd még kitalálunk valamit. Képek!

KŐVÁGÓÖRSÖN A DICSŐÍTŐ CSAPATTAL!!!












Családjainkat nyakunkba véve elmentünk a Balcsi mellé - az északi partra. Révfülöp fölött, Kővágóörsön volt a szállásunk. Nagyon jókat dumáltunk, játszottunk a srácokkal, és strandoltunk!

PIKCSÖRZ 1.