Monday, August 06, 2007

IN MEMORIAM Daczi Zsolt (1969 - 2007)



A példaképem halt meg, és kicsit ki vagyok borulva - még akkor is - amikor pár hónapja kérdeztem, hogy van, és azt mondta, a dokik már évek óta hihetetlenül nézik, hogy még él. Májtumora volt, egy régi hepatitis "maradványaként", ahogyan ő fogalmazott, mikor kérdeztük. Két képet rakok ide róla, egyet fénykorából, és egyet tavalyról, amikor találkoztam vele. idézek egy emlékező cikket, a végén pedig a híres TEMESVÁRI VASÁRNAP szám BS-ben készült videoját nézhetitek meg az ő előadásában. Előtte viszont idéznék tőle is - egyike azoknak a mondatoknak, amiket élete utolsó heteiben mondott:

" 2004-ben ,mikor az orvosok elsőnek félrekezeltek,már akkor mondták hogy végem ,de sose éreztem ezt csak azt,hogy jobban leszek. De most érzem először,hogy innen már nincsen vissza..."

"Hosszan tartó betegség után 38 éves korában elhunyt Daczi Zsolt, a Bikini és az Omen együttes gitárosa. Az elmúlás mindig fájdalmas, felfoghatatlan és megérthetetlen. A honi zenésztársadalomnak pedig ismét szembe kellett néznie a halállal, ugyanis Daczi Zsolt, a kiváló gitáros ma örökre letette a gitár pengetőjét, s hangszere immár végleg elnémult.

Visszatekintés
Az érettségi után, 19 évesen lépett be a Bikini zenekarba, ahol egészen 2004-ig játszott, s az együttes 16 lemezén gitározott, s számos dal komponálása fűződik a nevéhez, 1993-ban hívta életre Tirana Rockers névre keresztelt zenekarát, 1995-ben készített egy Gitáriskola elnevezésű videót, amely meg is jelent. 1999-ben pedig Ángyán Tamás hegedűssel karöltve megalapította a Carpathia Projectet. Több Omen CD-n vendégként játszott, majd 2003-tól az együttes gitárosa lett.

Példás összefogás

Mindenkit megrázott a hír, amikor kiderült, hogy súlyos betegség támadta meg a szervezetét. Zenésztársai összefogtak, hogy gyógykezeléséhez anyagi támogatást gyűjtsenek és a Wigwam Rock Clubban egy segélykoncertet rendeztek, ahol többek között olyan nevek is felléptek, mint a Kalapács, az Omen, az Akela, a Philadelphia, a Hard, s a sort még hosszasan lehetne sorolni.
De nem csak egy ilyen alkalom volt, amikor is a hazai rockzenészek összefogtak, hanem idén tavasszal is a húrok közé csaptak, hogy ismételten segítséget nyújthassanak a beteg társuknak. A fellépők névsora itt is önmagáért beszélt: Symphonium, Judas Best, After Rain, Cool Head Klan, Hard, Omen, Kalapács, stb. , amely ismét csak azt tükrözte: szívükön viselik barátjuk felépülését. Ám sajnos minden erőfeszítés és összefogás ellenére a betegség legyőzte a kiváló zenész szervezetét és ma örökre búcsút intett a földi létnek. Halála mindenkit megrázott. Lapunk munkatársai ez úton fejezik ki őszinte részvétüket Daczi Zsolt családjának, szeretteinek, a Bikini és az Omen együttesnek és minden rajongójának. Emlékét kegyelettel megőrizzük. Zene.hu "

2 comments:

liv said...

Ez Ő volt? Hallottam a rádióban tegnap! Részvétem, Gabi!

Wildbob said...

igen, ő.. thx.