Thursday, January 17, 2008

BUGGLES: VIDEO KILLED THE RADIO STAR

Ha ezt a számot ismered, legalább harminc évesnek kell lenned, vagy elég jártas vagy a zenében. :) Az eredeti 1979-ben készült, mégis, mikor 1981-ben a Music Television leadta első adását, EZT a számot választották (az akkori klippel) az ELSŐ leadott számnak!!! Választhattak volna aktuális sikerszámot is; azért egy két éves sláger mégsem friss. Ennek a dalnak viszont fontos mondanivalója volt az elkövetkezendő nyolcvanas évekre nézve:

"Video killed the radio star" azaz a video megölte a rádió sztárját. A video klippek megjelenésével kezdtek eltűnni a "csúnya", nem tetszetős, furcsa kinézetű, de brilliáns tehetséggel megáldott művészek. Az addigi sztárok, akik a szemnek nem nyújtottak különösebb élvezetet, sorra tűntek el a süllyesztőben: ugyanis azok lemezeit kezdték vásárolni a fiatalok, akik már képernyő-barát kinézetnek köszönhetően reklámot kaptak ebben az új típusú, őrült médiában. Hirtelen nem "csak" a zene lett a fontos, és az emberek ízlését egyre jobban kezdte meghatározni a hallott dolgok mellett az is, hogy mit LÁTNAK.

"Pictures came and broke your heart / put the blame on VCR" - "megjelentek a kép(felvétel)ek, és összetörték a szíved / ezért hibáztasd a video lejátszót" (nyers ford.)
Igazi rocktörténelem, amit az 1979-es stúdió felvétel után 25 évvel - először - itt játszott el az együttes, egy jótékonysági koncerten, 2004-ben. Belinkelem az eredeti klippet is.! Aki ismerte, kommenteljen!



és a 25 évvel ezelőtti híres klip:

No comments: